אורטיקריה טיפול טבעי: להרגיע את הסערה שמתחת לעור
כולנו מכירים את התחושה הזו: גירוד פתאומי, בלתי נשלט, שמתפשט כמו אש בשדה קוצים. העור מאדים, מתנפח, וכתמים אדומים מופיעים כפטריות אחרי הגשם. ברוכים הבאים לעולם המופלא של האורטיקריה, או בשמה העממי – חרלת או סרפדת.
הפעם, נסביר לכם בדיוק מהי אורטיקריה, נצלול לעומק הגורמים להופעתה, ונבחן כיצד ניתן להרגיע את הסערה בעזרת טיפולים טבעיים. הכנו לכם מדריך מקיף שיעזור לכם להבין קצת יותר את התופעה, ויספק לכם כלים להתמודדות יעילה.
אז מהי בעצם אורטיקריה?
אורטיקריה היא תגובה אלרגית של הגוף, המתבטאת בהופעה פתאומית של נגעים אדומים ומגרדים על פני העור. הנגעים הללו, המזכירים עקיצות יתושים או כוויות, יכולים להופיע בכל מקום בגוף, ולהיעלם באותה מהירות שהופיעו.
דמיינו לעצמכם בלון שמתנפח ומתכווץ במהירות – כך בדיוק מתנהגים תאי המסט (Mast cells) בעור בזמן התקף אורטיקריה. תאים אלו משחררים חומר הנקרא היסטמין, הגורם להתרחבות כלי הדם, לנפיחות ולגירוד האופייניים לתופעה.
הגורמים לאורטיקריה: חקירה מעמיקה
כמו בלש טוב, עלינו לחקור לעומק את הגורמים להופעת האורטיקריה.
- אלרגיות: מזונות כמו בוטנים, אגוזים, חלב, ביצים, סויה, פירות ים ודגים, תרופות כמו פניצילין ואספירין, עקיצות חרקים, ואפילו מגע עם חומרים כמו לטקס – כל אלו יכולים לעורר תגובה אלרגית ולהוביל להופעת אורטיקריה.
- זיהומים: זיהומים ויראליים או חיידקיים, כמו דלקת גרון או דלקת בדרכי השתן, עלולים גם הם לגרום לאורטיקריה.
- גורמים פיזיקליים: חשיפה לקור, לחום, לשמש, למים, ואפילו ללחץ על העור, יכולה להוביל להופעת אורטיקריה אצל אנשים מסוימים.
- סטרס: מתח נפשי ורגשי עלול להחריף את התסמינים ואף לעורר התקפי אורטיקריה.
- מחלות אוטואימוניות: במקרים נדירים, אורטיקריה כרונית עלולה להיות קשורה למחלות אוטואימוניות, כמו זאבת או דלקת מפרקים שגרונית.
אורטיקריה טיפול טבעי: להחזיר את השליטה לידיים
טיפולים קונבנציונליים לאורטיקריה מתמקדים בדרך כלל בדיכוי התסמינים בעזרת תרופות אנטי-היסטמיניות. אך מה אם היינו יכולים לטפל בשורש הבעיה ולמנוע את ההתקפים מלכתחילה? כאן נכנסים לתמונה הטיפולים הטבעיים.
תזונה:
- זיהוי אלרגנים: זיהוי ומיגור אלרגנים מהתזונה הוא צעד ראשון וחשוב בטיפול טבעי באורטיקריה. נסו לנהל יומן תזונה ולעקוב אחר המזונות שאתם צורכים, כדי לזהות קשר אפשרי בין מזונות מסוימים להופעת התסמינים.
- תזונה אנטי-דלקתית: מזונות עשירים בנוגדי חמצון, כמו פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים, יכולים לסייע בהפחתת הדלקת בגוף ובהקלה על תסמיני האורטיקריה.
- מזונות מומלצים:
- כורכום: תבלין פלא בעל תכונות אנטי-דלקתיות חזקות.
- ג'ינג'ר: שורש רב עוצמה המסייע בהפחתת דלקות ובחיזוק מערכת החיסון.
- שום: מכיל אליצין, חומר בעל תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-ויראליות.
- פירות יער: עשירים בנוגדי חמצון המסייעים בנטרול רדיקלים חופשיים.
- אומגה 3: חומצות שומן חיוניות בעלות תכונות אנטי-דלקתיות, המצויות בדגים שומניים כמו סלמון, טונה ומקרל.
- מזונות שיש להימנע מהם:
- מזונות מעובדים: מכילים חומרים משמרים, צבעי מאכל וחומרים נוספים העלולים לעורר תגובה אלרגית.
- סוכר: מחליש את מערכת החיסון ומגביר דלקתיות בגוף.
- אלכוהול: עלול להחריף את התסמינים.
צמחי מרפא:
- סרפד: למרות שמו, דווקא סרפד יכול לסייע בהקלה על תסמיני האורטיקריה. ניתן לצרוך אותו כתה, כתוסף תזונה או כמשחה.
- קמומיל: צמח מרגיע בעל תכונות אנטי-דלקתיות. ניתן לשתות תה קמומיל או להוסיף שמן אתרי קמומיל לאמבטיה.
- לבנדר: בעל תכונות מרגיעות ואנטי-דלקתיות. ניתן להשתמש בשמן אתרי לבנדר לעיסוי או להוסיף אותו לאמבטיה.
טיפולים נוספים:
- דיקור סיני: טיפול ברפואה סינית המתמקד באיזון זרימת האנרגיה בגוף. מחקרים הראו כי דיקור סיני יכול לסייע בהפחתת תסמיני האורטיקריה.
- הומאופתיה: שיטה טיפולית המבוססת על עיקרון "דומה בדומה ירפא". הומאופתיה יכולה לסייע באיזון מערכת החיסון ובהפחתת תסמיני האורטיקריה.
- רפלקסולוגיה: שיטת טיפול המבוססת על עיסוי נקודות לחיצה בכפות הרגליים. רפלקסולוגיה יכולה לסייע בהפחתת מתח ובהקלה על תסמיני האורטיקריה.
- טכניקות הרפיה: מדיטציה, יוגה, נשימות עמוקות – כל אלו יכולים לסייע בהפחתת מתח ובהקלה על תסמיני האורטיקריה.
אורטיקריה: טעויות נפוצות שיש להימנע מהן
- גירוד יתר: גירוד עלול להחריף את התסמינים ולגרום לפצעים ולזיהומים. נסו להימנע מגירוד ככל האפשר, והשתמשו בקרמים מרגיעים או קומפרסים קרים להקלה על הגירוד.
- לבוש צמוד: בגדים צמודים עלולים להגביר את החיכוך עם העור ולהחריף את התסמינים. העדיפו בגדים רפויים מבדים טבעיים כמו כותנה ופשתן.
- מקלחות חמות: מים חמים עלולים לייבש את העור ולהחריף את הגירוד. העדיפו מקלחות קצרות במים פושרים.
- שימוש בסבונים קשים: סבונים קשים עלולים לייבש את העור ולהחריף את התסמינים. השתמשו בסבונים עדינים, ללא SLS וללא פראבנים.
- חשיפה ממושכת לשמש: חשיפה ממושכת לשמש עלולה להחריף את התסמינים. השתמשו בקרם הגנה והימנעו מחשיפה לשמש בשעות הצהריים החמות.